Stigao je april – vrijeme je za rad u polju!

Proljeće je stiglo! Iako je zima bila prilično blaga, dolazak ljepšeg vremena za svakog poljoprivrednog proizvođača znači i povratak na njivu. Ako već niste počeli sa radovima, sada je krajnje vrijeme za pripremu vaših obradivih površina.

Ukoliko je osnovna obrada zemljišta obavljena u jesen, idealan je trenutak za predsjetvenu pripremu. Površina zemlje je dovoljno prosušena, tako da se može pristupiti radovima koji za cilj imaju uništavanje korova, usitnjavanje površinskog sloja i stvaranje idealnih uslova za sjetvu i nicanje željenog proizvoda.

Ali, kada je pravo vrijeme za sjetvu?

Druga polovina aprila poželjno je vrijeme za sjetvu kukuruza, soje i suncokreta. Idealno bi bilo pripremu obaviti 7-10 dana prije sjetve, jer se na taj način smanjuje gubitak vlage usljed isparavanja. Takođe, poželjno je da se prilikom radova u polju koriste mašine što manje težine kako se zemljište ne bi sabijalo i tako stvaralo potencijalne probleme za razvoj usjeva.

Ako osnova obrada zemljišta, iz nekog razloga, nije obavljena u jesen, poželjno je da se radovima pristupi nešto ranije. Vodeći računa o nadmorskoj visini, željenoj gustini, vremenu i dubini sjetve, potrebno je izabrati odgovarajući hibrid za željeno područje. Sa sjetvom je idealno početi kada se sjetveni sloj zemljišta zagrije na 10-12°C i tako, uz poželjnu vlažnost, omogući nicanje kroz desetak dana. Sjetva se najčešće obavlja između 15. i 25. aprila.

Iako većina poljoprivrednih proizvođača to zna, nije zgoreg podsjetiti da se kukuruz sije na dubinu od 5 do 7 cm, dok razmak između redova treba da bude bar 70 cm. Kada je riječ o njezi usjeva, korištenje rotacione kopačice neophodno je za razbijanje pokorice i uništavanje korova u fazi klice.

Šta svaki poljoprivrednik treba da zna?

Svakom poljoprivredniku se preporučuje da obavezno napravi analizu tla radi izbora pravilne gnojidbe, koja u krajnjoj liniji štedi i novac. S obzirom da je kukuruz jedna od najzastupljeniji žitarica na tlu Bosne i Hercegovine, veoma je važno na koji način se površine tretiraju. Samo u 2018. godini zasijano je više od 190.000 hektara, a od kukuruza se danas u svijetu proizvodi više od 500 različitih industrijskih prerađevina.

Ukoliko vam je potreban savjet kako pripremiti zemljište, koji hibrid kukuruza izabrati i kako tretirati usjev – Farmofit stručnjaci su vam na raspolaganju i pružiće odgovor na svako vaše pitanje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like