UPOZORENJE STRUČNJAKA: Upitna budućnost organske proizvodnje Velike Britanije, ako iz EU izađe bez dogovora

Britanska prehrambena industrija, vrijedna više milijardi funti, mogla bi biti uništena preko noći dogodi li se da ova zemlja napusti Evropsku uniju  (EU) bez dogovora. Takav scenario bi kompanijama iz Velike Britanije onemogućio da svoju robu prodaju u EU.

Meso, povrće i pivo sertifikovani su kao organski proizvodi u Velikoj Britaniji, a „zelena dozvola“ biće im oduzeta ukoliko Britanija iz EU izađe bez dogovora. Sve se ovo dešava nakon nekoliko mjeseci upozorenja dobavljača i poljoprivrednika da tzv. „no-deal“ Brexit dovodi u pitanje bezbjednost hrane, a primjetno je kako i cijene rastu. Proizvođači organske hrane već su u problemu jer evropski kupci traže pouzdanije izvore robe.

Oko 8% britanskih organskih proizvoda, vrijednih više od 2,3 milijarde funti, trenutno ide u inostranstvo i to uglavnom u zemlje EU. Vlada je priznala da organski proizvodi iz Velike Britanije neće biti priznati u Evropskoj uniji.

Istovremeno, prodaja ovih proizvoda konstantno raste već osam godina, a iz vodećeg organskog sertifikatora „Soil Association“ ističu da postoji realna mogućnost da organski izvoz u EU postane nemoguć. Dodaju da Vlada mora „istražiti svaku mogućnost“ kako bi osigurala da se poslovanje neprekidno nastavi nakon 29. marta.

Ako se ne postigne dogovor, organski sertifikatori kao što je „Soil Association“ ne mogu podnijeti zahtjev za zvanično priznanje sve dok Britanija ne bude priznata kao „treća zemlja“, poput Švajcarske, a Vlada procjenjuje da će sam proces trajati najmanje devet mjeseci.

S druge strane, britanski zvaničnici tvrde da Brexit nudi priliku da se ova zemlja oslobodi „birokratske ravnoteže“ poljoprivredne politike EU. Takođe, postoji zabrinutost da će, zbog problema sa izvozom, Velika Britanija biti preplavljena stranim proizvodima lošeg kvaliteta kao što su hormonima tretirane piletina i govedina.

Državni sekretar za okolinu, Michael Gove, potvrdio je u obraćanju Nacionalnom savezu poljoprivrednika da „nema apsolutne garancije“ da bi Ujedinjeno Kraljevstvo moglo nastaviti izvoz u EU ako sporazum ne bude postignut.

Bez obzira na neizvjesnost koju donosi, Brexit bi mogao podstaknuti organske poljoprivrednike ukoliko nova poljoprivredna politika osigura naknade za proizvodnju prilagođenu zaštiti prirode.

Istovremeno, otvara se pitanje koja zemlja Evropske unije bi mogla preuzeti „tržišni kolač“ Velike Britanije dogodili se najgori scenario. Kada je riječ o organskoj proizvodnji u BiH, stručnjaci je ocjenjuju kao zanemaren potencijal koji bi u ovakvim okolnostima trebalo razvijati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like