Ishrana tovnih svinja

Za visoki dnevni prirast, zdravlje i ekonomičnost animalne proizvodnje hrana za životinje  treba  da sadrži sve neophodne nutrijente: proteine, ugljene hidrate, masti, esencijalne aminokiseline minerale i vitamine. Nedostatak bilo kojeg nutrijenta može da utiče na dnevni prirast, konverziju hrane i zdravlje životinja.

Većina sirovina koja se koriste u ishrani životinja sadrži sve neophodne materije  ali  u različitim  procentima pa ih je neophodno izbalansirati kako bi dobili smješu koja obezbijeđuje potrebe za određenu vrstu i kategoriju domaće životinje.

Određen broj  farmera  samostalno pravi smješe na farmi, uglavnom od žitarica i drugih  proizvoda koje posjeduju  na vlastitom  imanju. Pri tome, kod istih ne ispituju hemijski sastav, koriste vitaminsko-mineralne komplekse koji ne zadovoljavaju potrebe za datu životinju, smješu ne izmješaju (izbalansiraju) dovoljno dobro te kao rezulat imaju nizak dnevni prirast, visoku konverziju hrane i meso lošijeg kvaliteta.

Kada su u pitanju svinje u tovu, njih hranimo po volji (ad libudum) ili obročno, 2-3 obroka u 24 h. Ograničenje konzumiranja hrane svinja u završnom periodu tova (70-80 % ad libitum konzumiranja) ograničava sadržaj masti u dobijenim polutkama te smanjuje obim i efikasnost prirasta kod svinja, zato što se veći dio konzumirane hrane koristi za uzdržne potrebe. U ovom periodu tova potrebe u energiji su mnogo veće u odnosu na prethodnu kategoriju svinja.

Za kategoriju svinja od 25-60 kg neophodno je obezbijediti najmanje 16 % sirovih proteina, dok je za svinje u završnom periodu tova od 60-115 kg neophodno obezbijediti najmanje 14 % sirovih proteina. Sirovi protein mora biti visoke biološke vrijednosti, odnosno moramo da vodimo računa o tome koje sirovine mogu da ulaze u sastav krmne smješe za ishranu tovnih svinja, kako bi istim obezbijedili neophodnu količinu aminokiselina, koje su limitirajući faktor za izgradnju muskulature (mesa).

Ako imamo dobar izbor hibrida svinja, koji je dobrog genetskog potencijala i zdravstvenog statusa, te pri tome imamo hranu koja će obezbijediti sve dnevne nutritivne potrebe istog, možemo očekivati visoke dnevne priraste svinja. Kod kategorije svinja od 25-60 kg možemo prosječno očekivati dnevni prirast oko 800-900 g, dok kod svinja u završnom periodu tova, od 60-115 kg možemo očekivati prirast od 1200-1300 g na dan.

dr Lazar Makivić

Rukovodilac nutricionizma u FSH Farmofit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like