Bakterije u zemljištu kao prirodni antidepresiv

Bakterije u tlu kao prirodni antidepresiv

Bakterije iz neposrednog okruženja ne moraju nužno biti opasne i pogubne za naš imunitet i, uopšte, zdravstveno stanje, naprotiv!

Postoje i dobre bakterije, znate već za njih, jer sigurno nema čovjeka koji nije čuo za, recimo, probiotike. Ali, postoje i dobre bakterije u zemljištu, koje takođe mogu blagotvorno djelovati na naš organizam. Ovaj put govorimo o onima koje, vjerovali ili ne, mogu poboljšati naše raspoloženje.

Ljubitelji hortikulture će vam potvrditi da te aktivnosti koje sprovode na otvorenom poboljšavaju raspoloženje, smanjuju stres i povećavaju osjećaj zadovoljstva. Ipak, odagnati negativne emocije je moguće i zahvaljujući određenim „saučesnicima“ iz same zemlje.

Da, govorimo o dobrim bakterijama, koje mogu pozitivno uticati na naše raspoloženje i, samim tim, djeluju kao prirodni antidepresiv, pa radove u bašti ili cvjećnjaku zaista možemo posmatrati i kao višestruku terapiju.

Konkretno, govorimo o Mycobacterium vacccae (mikorobakterijum vake), čije je izvorno stanište zemljište, a u ljudski organizam dospijeva tako što je ljudi udišu, progutaju ili kroz mikroranice na rukama. Poznata je kao „bakterija sreće“ jer je naučno dokazano da utiče na nervne ćelije tako što podstiče lučenje serotonina, odnosno „hormona sreće“.

Tokom više istraživanja, utvrđeno je da poboljšava kognitivne funkcije, ali i da ima uticaj na Crohnovu bolest, pa čak i na reumatoidni artritis. Takođe, naučnici smatraju da bi se mogle praviti vakcine koje bi sadržale mikobakterijum vake za sprečavanje težih oblika astme, a utvrđeno je i da podstiče imunitet, odnosno utiče na lučenje takozvanih T ćelija i tjelesnih tečnosti, a čija je uloga odbrana od virusa, nekih vrsta alergija i karcinoma.

Zanimljivo je da mikorobakterijum vake pripada istoj bakterijskoj grupi u kojoj su izazivači tuberkuloze i lepre, ali za razliku od njih, ona može da izazove samo – sreću. Dakle, zemlju u ruke i budite srećni! Jer, zemlju treba obrađivati i tretirati golim rukama… zemlja se treba osjetiti!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like