Želite iznajmiti farmu? Sada postoji Airbnb, ali za poljoprivrednike!

Iznajmljivanje farme sada može biti jednostavnije nego pronalazak smještaja za odmor.

Iako je riječ o servisu koji je trenutno dostupan samo za američko tržišta, zanimljivo je vidjeti kako se u cilju što bolje iskorištenosti poljoprivrednih površina koriste nove tehnologije.

Tillable je internet servis koji povezuje vlasnike zemljišta i uzgajivače, a za cilj ima povećanje transparentnosti američkog poljoprivrednog zemljišta čija se vrijednost procijenjuje na 32 milijarde dolara. Ovaj start-up, koje nudi pojednostavljeno iznajmljivanje zemlje digitalnim putem, podržavaju investitori uključujući „The Production Board“ i kompaniju „First Round Capital“ s oko 8 miliona dolara.

Kako servis funkcioniše?

Online market zemljišta prikuplja podatke iz evidencije poreza na imovinu kako biste lakše pronašli vlasnike zemljišta. Tillable ih zatim kontaktira, kako bi se potencijalnim poljoprivrednicima pružile dodatne informacije. Na servisu, koji je lansiran polovinom 2018. godine, trenutno je aktivno oko 5.000 vlasnika zemljišta i farmera, a kompanija planira utrostručiti taj broj u narednih nekoliko godina.

Iz kompanije su dodali da je princip rada sličan servisu Zillow, web-stranici koja služi za iznajmljivanje stambenog prostora. Prema podacima američkog Ministarstva poljoprivrede, oko 40% svih američkih poljoprivrednih zemljišta se iznajmljuje. Istovremeno, neka polja ostaju neiskorištena jer porodice koje posjeduju parcele ne žele da rade u poljoprivredi, ali zemlju ne prepuštaju drugima da je obrađuju.

Tillable je zapravo svojim servisom uporedio potencijal neiskorišenog poljoprivrednog zemljišta s stanovima i kućama za odmor vlasnika na servisu Airbnb. Cijenu zemljišta određuje ponuda farmera, a svaki potencijalni iznajmljivač mora imati svoj profil koji sadrži detalje o njegovom iskustvu i opremi.

Proširenje tržišta

Ideja za pokretanje ovakvog internet servisa, prema riječima osnivača Corbetta Kulla, dogodila se kada je njegov prijatelj naslijedio poljoprivredno zemljište svoje bake i nije znao šta s njim da radi. Tillable planira proširiti svoje tržište u narednim godinama, u želji da vlasnicima zemljišta pokaže njegovu stvarnu tržišnu vrijednost.

S obzirom da se ovakve tehnološke inovacije šire velikom brzinom, nije nerealno da neka velika kompanija okupi ovaj start-up i primijeni ga globalno. Ko zna, možda će se uskoro i zemljišta u BiH iznajmljivati?!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like