Aktuelni izazov – izolacija na gazdinstvima

Zamislite situaciju, koja je trenutno itekako moguća – da svi članovi nekog poljoprivrednog gazdinstva moraju u izolaciju. Znamo da su u poljoprivrednim poslovima najčešće angažovani svi članovi neke porodice, a takođe znamo i da u slučaju zaraze virusom korona, ako se javi kod bilo koga od njih, i ostali moraju u izolaciju najmanje 14 dana. Šta učiniti u tom slučaju, jer, isto tako, znamo da poslovi na farmi, u polju ili bašti ne mogu čekati?

Ti poslovi podrazumijevaju da svaki dan neko prosto mora izaći iz kuće i obaviti ih. Nebitno da li se radi o aktivnostima na njivi, u bašti, plasteniku ili štali. Takođe, potrebno je i otići u nabavku, a ne smijemo zaboraviti ni činjenicu da su poslovi u poljoprivredi specifični i da ih ne zna svako obavljati.

Problem je, naravno, i ako na imanje dolaze eksterni radnici, koji na taj način mogu da stupe u kontakt sa domaćinima koji su, ne zaboravimo, zaraženi. Svi poslovi koji oni obavljaju bar ponekad se odnose na zatvoren prostor u kojem, dakle, može doći do širenja zaraze. Recimo, štala ili plastenik, gdje je moguće da bi neko od radnika koji je angažovan u poljoprivrednim poslovima mogao biti „bliski kontakt“, a to znači da je opravdana bojazan da se zaraza na taj način proširi.

Mnogi poljoprivredni proizvođači su zabrinuti zbog mogućnosti ovakvog scenarija. Svjesni da poslovi ne mogu stati, kao ni njihove svakodnevne aktivnosti koje podrazumijevaju i socijalne kontakte, čime su izloženi opasnosti da se zaraze, pitaju se šta činiti u slučaju da im se desi pomenuti scenario.

Za sve radove izvan kuće potrebno je pronaći rješenje, a to nije nimalo jednostavno. Opet, ako ti radovi budu stopirani, proizvođači bilježe negativne posljedice u proizvodnji, za koje će im trebati mnogo vremena da se od njih oporave.

Dolazimo do prostog zaključka – ako svi članovi nekog gazdinstva moraju u izolaciju, a žive od poljoprivredne proizvodnje, teško će prebroditi krizu uzrokovanu tim okolnostima. Stoga je potrebno apelovati na sve da se pridržavaju propisanih mjera i izbjegavaju sve situacije u kojima bi mogli ugroziti sebe, ali i druge. Jednostavno nije, jer baš kao ni poljoprivredni radovi, ni život ne može da stane, ali neke preventivne mjere će svakako polučiti rezultate.

U epidemiološke mjere svakako spadaju pojačane higijenske navike svakog od članova domaćinstva, ali i one koje se tiču dezinfekcije svih objekata i prostora u kojem ljudi stalno ili povremeno borave. Preporučuje se i da izbjegavate bliski kontakt sa osobama koje imaju simptome poput povišene temperature, groznice, kašlja ili otežanog disanja, ali i masovna okupljanja.

Takođe, svaki od navedenih simptoma respiratorne infekcije je alarm da se obratite svom porodičnom ljekaru, a u slučaju pojave zaraze kod bilo kojeg člana domaćinstva, neophodno je da se svi ukućani pridžavaju propisanih mjera izolacije, kako bi što prije njihovo zdravstveno stanje bilo stabilizovano, ali i da ne bi zarazili druge.

Osim ljekarske, pomoć svakako treba da zatražite i od bliskih ljudi, koji će vam priskočiti u pomoć i odmijeniti vas u poslovima koji ne mogu čekati. Takođe, zamolite ih da vam, po potrebi, dostavljaju namirnice i lijekove koji su vam neophodni te se uključe u administrativne poslove koji dozvoljavaju da ih drugi obave umjesto vas.

Ako ništa, dok je dobrih ljudi; komšija i prijatelja, i ovakve situacije je moguće prebroditi, a znamo svi da smo mi narod koji njeguje takve vrste odnosa i da nam upravo krizne situacije pokažu koliko su oni bitni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like