Berba ranog kukuruza – šta treba znati

Berba ranog kukuruza – šta treba znati

Kukuruz (Zea mays L.) je jedna od najstarijih kultura na svijetu, a danas i jedna od najvažnijih prehrambenih biljaka za koje čovječanstvo zna.

Kod ove jednogodišnje biljke, jarog tipa razvoja, dužina vegetacije zavisi od same sorte te uslova uzgoja.

Uz rane sorte postoje i srednje rane i kasne, što konkretno znači da im vrijeme vegetacije traje 90-110 dana, odnosno 120-135 i 135-145 dana. Rane sorte kukuruza uključuju one koje mogu formirati usjev u kratkom vremenskom periodu – kako je gore navedeno, dakle nekih 11-12 sedmica poslije sjetve.

Rane sorte su pogodne za regije u kojima je ljeto kratko, a najbolje ih je sijati na otvoreno zemljište. Omogućavaju ranu berbu, a generalno sve imaju dobre karakteristike.

S druge strane, vrijeme za berbu kukuruza u klipu je onda kada vlažnost zrna na njemu padne ispod 25 odsto. Prati se fiziološka zrelost kukuruza, a „uvid na terenu“ bukvalno znači kontrolu da li zrno kukuruza ima crnu tačku. Berba se vrši pomoću kombajna sa specijalnim hederom za odvajanje klipova kukuruza. Tako dobijeno zrno je moguće uskladištiti na duže vrijeme.

Opet, berba kukuruza za zrno počinje u periodu druge polovine voštane zrelosti, odnosno kada se vlažnost zrna smanji ispod 20 odsto.

Srednje rani hibridi na ovim prostorima dospjevaju u tehnološku zrelost krajem septembra i početkom oktobra, tako da poljoprivrednici ovaj posao polako privode kraju.

Ipak, tu obaveze ne prestaju, s obzirom da je nakon berbe važno sprovesti i adekvatno skladištenje kukuruza. Treba obratiti pažnju da se skladište samo zdravi, čisti i zreli klipovi, a u slučaju da je kukuruz vlažan, prethodno ga je potrebno osušiti ventiliranjem.

Više o važnosti pravilnog skladištenja smo pisali u ovom tekstu.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like