Sajber pastiri: Roboti koji čuvaju ovce

Roboti koji čuvaju stada na pašnjacima već neko vrijeme nisu ništa novo. Unazad nekoliko godina, iz mnogih krajeva svijeta pristižu vijesti kako su stočari na taj način moderne tehnologije prilagodili vlastitim potrebama, čime je proširen dijapazon poslova u kojima su roboti sve prisutniji. Tako smo nakon sekretarica, radnika u fabrikama i trgovačkim radnjama, stigli i do – sajber pastira.

Stručnjaci iz oblasti robotike su godinama nastojali da razviju mašinu koja će uspjeti da zamijeni pastire ili ovčarske pse. Dobit je višestruka, ako znamo da neko ko se bavi stočarstvom, a posjeduje takvu modernu tehnologiju, većinu posla može da obavi iz vlastitog doma i time sebi uštedi vrijeme, energiju i novac. Uglavnom, sve je bazirano na kontroli na daljinu, a farmeri ponekad koriste i specijalne naočare pomoću kojih im se otvara perspektiva koju ima dron.

Pomenuti robiti su u međuvremenu toliko unaprijeđeni da danas mogu, kao bespilotna letjelica, nadgledati hiljade ovaca na ispaši. Dronovi opremljeni rotorima i kamerom poprilično brzo i lako okupe stoku u stado, a cijena im nije astronomska i prihvatljiva je i za naše uslove.

Dobra strana jednog ovakvog sajber pastira je i to što on u potpunosti odgovara na vaše komande, ne treba ni da ga hranite, a dovoljno je samo da mu po potrebi zamijenite baterije. S druge strane, ovce su uglavnom poslušne i slijede uputstva drona koji ih navodi u kom pravcu treba da se kreću.

Bolje upućeni ističu da ljudi i psi kod stoke mogu da izazovu stres, dok je roboti mogu učiniti mirnijom i srećnijom. Vjerovaćemo im na riječ, jer sve više naučnika širom planete, od timova u Škotskoj, do onih u Velikoj Britaniji i Australiji, nastoji da usavrši robote pastire koji ne samo da čuvaju stoku, već mogu i da prebroje i lociraju grla, a po potrebi i utvrde da li je neka životinja bolesna.

Jedan od takvih saveznika farmera u Australiji je SwagBot, prvi robot kauboj na svijetu, razvijen na Univerzitetu u Sidneju. Svrha ovog robota, kojim se upravlja pomoću daljinskog upravljača, je da stočarima olakša svakodnevni posao. On odmjenjuje kauboje u bespućima Australije, gdje se tradicionalno uzgaja stoka, nadgleda je i usmjerava ka ispaši te vuče opremu, čak i kad je teren neravan.

Inače, mnogi farmeri u SAD, ali i nekim drugim zemljama, koriste dronove opremljene senzorima za nadlijetanje usjeva i tako sakupljaju podatke o njihovoj veličini i stanju. O tome smo ranije pisali, navodeći sve dobre strane ovog globalnog trenda u modernom agraru, koji na domaćem i regionalnom tržištu, ipak, gotovo da i nije prisutan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like