Vodič kroz poljoprivredne radove u septembru

Vodič kroz poljoprivredne radove u septembru

Dok dočekujemo jesen, poljoprivredni radovi ne posustaju, ali se svakako mijenjaju. U septembru počinje berba mnogih povrtnih i voćnih kultura, vrši se skladištenje i priprema se zimnica.

Različiti plodovi poput krompira, mrkve, krastavaca i paradajza se beru, odnosno vade iz zemlje, čiste i pripremaju za skladištenje i konzerviranje. Kao i povrće, i mnoge vrste voća su spremne za branje, a to su jabuke, kruške i šljive, koje se takođe skladište, prerađuju i konzerviraju.

U ratarstvu s jeseni dolazi i potreba za obradom zemljišta, odnosno priprema za sjetvu ozimnih usjeva. U ovo vrijeme ratari beru rani kukuruz, suncokret i soju, nakon čega zemlju oru, ravnaju i podrivaju. Po obradi zemljišta, krajem septembra i početkom oktobra, uglavnom se siju pšenica, ječam, ovas i raž.

Inače, ovaj period godine je onaj u kojem se sprema silaža i to je ratarski broj 1 posao u septembru. Poznato je da je kukuruzna silaža ima ogroman značaj u ishrani preživara, jer je ključno sočno kabasto hranjivo u njihovom obroku. Stoga poljoprivrednici i polažu puno računa kako bi silaža bila kvalitetna, odnosno čitav proces njene pripreme. Siliranje se vrši u fazi voštane zrelosti zrna kukuruza, kada je povećan sadržaj lignina koji utiče na kvalitet silaže i njenu iskoristivost.

Ubiranje plodova je najveći dio posla u povrtarstvu tokom ovog perioda, ali vrši se i sjetva nekih vrsta kao što su špinat, rotkvice, mnoge vrste zimskih salata i luka. Takođe, septembar je mjesec masovne berbe paprike, paradajza i mahuna te raznih kupusnjača. Kod paradajza je jako važno zakinuti vrh stabla i bočnih grana, te pustiti da se obrazuju svi plodovi i da sazriju do prvih mrazeva. Nakon vađenja i berbe povrća, potrebno je obraditi zemlju i pripremiti je za jesenju ili zimsku sjetvu.

U voćnjacima se početkom jeseni završava ljetnje kalemljenje, prikuplja opalo lišće i koristi za pripremu komposta. Poljoprivredni stručnjaci naglašavaju da je pravilna berba voća ključna za dobre prinose sljedeće godine. Zimske sorte jabuka i krušaka dospjele su za branje, a stižu i orasi, lješnjaci, pitomi kesten i grožđe. U septembru se prikupljaju voćni plodovi, na primjer kupe se šljive, ali se i beru oni koji su se zadržali na granama.

Takođe, preporuka svim voćarima je da ni slučajno ne orezuju voće u ovo doba, jer mlade vrste nisu završile proces odrvenjavanja.

Što se tiče ostalih  priprema za zimu, većini voćnih vrsta nije potrebna nikakva posebna zaštita, osim kruškama. U rodnim zasadima krušaka, uglavnom starijim, pojavljuje se kruškin cvjetojed, a šteta se uočava tek idućeg proljeća. Da bi se kruška zaštitila od ove štetočine, krajem septembra je potrebno obaviti prskanje insekticidima. Sada je i posljednji termin za sadnju jagode, pa je potrebno ukloniti stolone i osušeno lišće. Preporučuje se da se pored jagode zasadi bijeli luk, kao prirodna zaštita od mnogih štetočina.

Ne smijemo zaboraviti ni radove u vinogradu, s obzirom da upravo u septembru dozrijeva veliki broj stonih sorti vinove loze. Berba počinje kada je zrela najmanje trećina roda. Istovremeno, započinje priprema za jesenju sadnju vinove loze.

Ovaj mjesec je i pravo vrijeme za sakupljanje ljekovitog i začinskog bilja, kao što su hrastov lišaj, čemerika, šipak, kleka, nana ili neven. Prikupite i sjemena povrtnih kultura, cvijeća i ostalog bilja, očistite ih i ostavite za narednu sezonu, samo vodite računa da sjeme bude zdravo.

Najbolje vrijeme za sadnju zimzelenog drveća i grmlja je, takođe, pred nama. Potrebno je da se primi u zemlju dok je još toplo vrijeme i redovno zalijeva, a u proljeće očekujte rezultate vašeg rada.

U svim sferama poljoprivrede jesen je vrijeme završnih radova, priprema za zimu i proljećnu sadnju i sjetvu. Iako je kraj ljeta na pomolu, poslovima u poljoprivredi se još ne nazire kraj. Za mirnu zimu i uspješno proljeće, sada je potrebno izvršiti sve pripreme.

I dok poljoprivrednici ubiru plodove svoga rada i vrijedno rade pripremajući se za narednu sezonu, nama je septembar mjesec ispunjen mirisima zimnice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like