Zašto je Beč „glavni grad“ pčela

Zašto je Beč „glavni grad“ pčela

Za trećinu svakog zalogaja koji ćete pojesti danas, ali i svakog narednog dana, treba da zahvalite Apis mellifera-i, odnosno medonosnoj pčeli koja je stanovnik i našeg podneblja.

I to ne bilo kakav stanovnik, već zasigurno jedan od najmarljivijih radnika u poljoprivredi, koji godišnje donese milijarde evra. Da li smo pčelama i na koji način zahvalni na tome? Pa, kako gdje.

Poznato je da jabuka, badem, zelena salata, lubenica, trešnja i drugo voće i povrće ne bi stizali do naših trpeza da nije pčela. Isto tako je poznat podatak da insekti, među kojima su dominantne upravo pčele, oprašuju 80 odsto biljaka na Zemlji.

U slučaju da svijet ostane bez pčela, čovječanstvo bi imalo još samo četiri godine života, zapisao je svojevremeno Albert Ajnštajn, na šta se odlično nadovezuju riječi novinarke i književnice Hane Nordhaus da su „pčele ljepilo koje održava čitav agrikulturni sistem na svijetu“.

Ipak, posljednjih godina se često vodi priča o tome da se to ljepilo sve više „razgrađuje“, na šta utiču klimatske promjene, zagađenje, brojne napasti te bakterije i virusi. Sve u svemu, ljudi su u sve upleli svoje prste i sada, svjesni neizmjerne štete koja bi nastala bez njih, sve intenzivnije traže načine da pčele zaštite i sačuvaju.

Mnogi gradovi širom planete su posvećeni takvim naporima, ali se jedan ipak izdvaja. Naime, Beč danas u svijetu slovi za „glavni grad“ pčela. Tamo tokom ljeta živi i do 200 miliona pčela i to 456 različitih divljih vrsta, što znači da je oko 66 procenata tih insekata, koji se pojavljuju u cijeloj Austriji, udomaćeno i u Beču. Istovremeno je po zelenim površinama austrijske prijestonice za medonosne pčele raspoređeno oko 5.000 košnica.

O njima brinu profesionalni pčelari i udruženja koja ih okupljaju, ali i zaposleni u gradskim institucijama. To ne čudi, s obzirom da su neke od košnica postavljene u blizini javnih ustanova, poput Opšte bolnice, ali i na njima, kao što je slučaj sa krovom Gradske vijećnice, koja se nalazi u samom centru Beča.

Košnice ćete naći i na glavnom Gradskom groblju ili krovu hotela „25hours“, kao i u brojnim parkovima i na Dunavskom keju. Med koji odatle stiže koristi se u humanitarne svrhe.

Briga o pčelama u glavnom austrijskom gradu se sprovodi i na edukativnom planu, pa tako Beč mještanima pruža informacije neophodne za njegu livada, dok se u svakom tamošnjem parku, a 50 odsto površine tog grada čine zelene površine, formiraju divlje poljane za ispašu gradskih pčela, kao i medonosni ukrasni grmovi.

Građanima je dostupna i brošura koju su izdale gradske vlasti, gdje mogu naći savjete koji će im pomoći u sprečavanju izumiranja pčela. Takođe, stanovnicima se savjetuje da na svojim balkonima i u baštama sade poljsko cvijeće i začinsko bilje, a sve je prisutnije i ozelenjavanje fasada širom grada.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like