Apikomore – liječenje pčelinjim vazduhom

Apiterapija (potiče od latinske riječi apis – pčela) je komplementarna naučna disciplina tradicionalne medicine koja je, najvećim dijelom, nastala na viševjekovnom iskustvu iz naroda.

Ona u sebi objedinjuje preventivne i terapijske metode koje se zasnivaju na primjeni pčelinjih proizvoda: polena, matične mliječi, meda, propolisa, pčelinjeg otrova i voska u svrhu očuvanja i unapređenja čovjekovog zdravlja.

U svijetu se komplementarna naučna disciplina apiterapija, spoj znanja zapadne i istočne medicine uz primjenu pčelinjih proizvoda, odavno koristi za ublažavanje mnogih zdravstvenih tegoba.

Apikomora u prevodu znači prostorija sa pčelinjim vazduhom. Udisanje vazduha iz košnica pomaže osobama koje imaju respiratorne probleme (bronhitis, astma) ili su izložene stresu – omogućava im da na sasvim prirodan način, pomoću pčela, ublaže svoje tegobe. Ovaj tretman nudi uživanje u zdravoj energiji vazduha, koji dolazi iz košnica i smirujućeg zujanja pčela.

Prirodne apikomore se jednostavno mogu napraviti u većini pčelinjaka, a one predstavljaju novu priliku za širenje turističke ponude i dodatni prihod za pčelare. Apiinhalacija znači udisanje vazduha direktno iz košnice.

U toku inhalacije nema potrebe za skidanjem maske da bi se vazduh izdahnuo jer oprema posjeduje nepovratne ventile koji ne dozvoljavaju da vratite vazduh nazad u košnicu i na taj način nije ugrožena pčelinja zajednica.

Apikomora može da izgleda kao drvena kućica u kojoj se nalazi pet košnica sa više od 50.000 pčela. Vazduh se udiše direktno iz košnice. Taj vazduh je mješavina polena, matične mliječi, propolisa, nektara, odnosno svega onoga što pčela u prirodi nađe i unese u košnicu i što se može udisati. To je dobro za one koji pate od alergija, astme, plućnih bolesti i ako je neko alergičan na polen.

Naime, u literaturi su dostupne informacije da ljudi koji su alergični na polen kroz 10 tretmana od pola sata mogu doći do rezistentosti organizma na njega. To znači da nakon određenog broja tretmana osoba može lakše boraviti u prirodi, međutim, još nisu sprovedena naučna istraživanja koja to dokazuju.

U apikomarama se ne udiše suvi, teški polen, nego onaj prerađeni. Apikomora se, zbog povećanja plućnog volumena i relaksacije organizma, posebno preporučuje sportistima.

Piše: Jelena Vučenović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like