Sve o infekciji preživara poznatoj kao Jonova bolest

Sve o infekciji preživara poznatoj kao Jonova bolest

Jonova bolest je zarazna, hronična i obično fatalna infekcija koja pogađa, prije svega, tanko crijevo preživara.

Jonovu bolest uzrokuje paratuberkuloza Micobacterium avium podvrste (M. avium subsp. Paratuberculosis), otporna bakterija koja se odnosi na uzročnike lepre i tuberkuloze.

Klinički simptomi

Zaražena stoka; ovce i koze, razvijaju progresivnu iscrpljenost. Tipična starost pojave očiglednih kliničkih znakova je 2-7 godina starosti. Kod goveda se razvija intenzivna, hronična, nonfetidna dijareja (bez krvi ili fibrina), progresivno mršavljenje te submandibularni i brzi edemi.

Hronični gubitak težine je najčešći klinički znak bolesti malih preživara; obično ne razvijaju dijareju, ali se povremeno primjećuje pastozan, neočišćeni izmet. Tjelesna temperatura je u većini slučajeva normalna.

Subklinički simptomi

Subklinička bolest postoji godinama prije nego što je pogođena životinja pokazala tipične kliničke znakove gubitka težine i hronične dijareje. Subklinički pogođene mliječne životinje ekonomski utiču na stado, proizvodeći manje mlijeka nego životinje koje nisu pogođene.

Subklinički bolesne životinje ispuštaju manje bakterija nego klinički pogođeni slučajevi, ali su i dalje izvor zaraznih organizama drugim životinjama u stadu.

Nakon šest mjeseci života, stoka postaje otpornija na infekciju, a za dobijanje infekcije potrebna je mnogo veća doza bakterija. Najmanje 25% teško zaraženih krava širi bolest transplacentno na svoje plodove i prenosi bakterije u svoje mlijeko.

Dijagnoza

Trenutno ne postoji pouzdan metod otkrivanja subkliničkih infekcija kod životinja, pa je iskorjenjivanje ove bolesti veoma teško izvodivo.

Fekalna kultura, morfologija tkiva i serološki testovi (otkrivanje antitijela) su metode tačnog identifikovanja bolesti.

Liječenje

Ne postoji praktično i efikasno liječenje, a zaražene životinje treba žrtvovati kako se zaraza ne bi širila. Velika je vjerovatnoća da će potomci zaraženih krava biti inficirani.

U rijetkim slučajevima, vrlo vrijedne krave liječene su klofaziminom. Klinički znakovi se povlače, ali liječene životinje i dalje ispuštaju bakterije. Ovaj tretman je u većini situacija neisplativ.

Kontrola

  1. Program za testiranje i izbacivanje – ispitajte stoku starije od dvije godine testom fekalne kulture. Odvojite pozitivne krave i njihovo potomstvo
  2. Kupujte stoku samo iz stada koja se rutinski testiraju na Jonovu bolest i održavaju nisku prevalencu stada (<2% pozitivnih).
  3. U problematičnim stadima telad se mogu odvojiti od krava pri rođenju, hraniti kolostrumom i mlijekom krava negativnih na Jonovu bolest i smještati u poseban objekat daleko od stada, najmanje prvih šest mjeseci života.
  4. Područja staje koja su vlažna moraju se isušiti, a izmet ukloniti da bi se smanjio broj organizama u okruženju.
  5. Vakcina – nije zamjena za postupke sanacije i ispitivanja/uklanjanja.

Piše: Stefan Moravski

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like