Ketoza krava – prevencija, dijagnoza i liječenje

krava-ketoza-1600x1140px

Ketoza je metabolička bolest krava koja se javlja u prvim nedjeljama poslije telenja, a može da se javi i u periodu maksimalne proizvodnje mlijeka, prije porođaja i kasnijem laktacionom periodu.

Nastaje kao posljedica nedovoljnog uzimanja energetskih materija. Ketoza se javlja u dva oblika – kliničkom i subkliničkom.

Simptomi kliničkog oblika ketoze su gubitak apetita, mršavljenje i smanjena proizvodnja mlijeka. Kod subkliničke ketoze nisu vidljivi spoljni znakovi bolesti.

Najpouzdanija dijagnoza ketoze se postavlja analizom urina, mlijeka ili krvi, što je posebno značajno za subkliničku formu bolesti. Ketoza uzrokuje velike ekonomske gubitke zbog troškova liječenja, smanjene proizvodnje mlijeka, smanjene reproduktivne sposobnosti i povećanog broja isključenja krava iz proizvodnje.

Nastanak ketoze

Krava je u vrijeme telenja pod stresom, ima smanjen apetit, ne uzima dovoljno hrane za proizvodnju mlijeka i zadovoljavanje osnovnih životnih potreba, pa počinje trošiti masne rezerve koje služe kao izvor energije. Tjelesna mast se pretvara u masne kiseline, a one, putem krvi, dolaze u jetru. U jetri se masne kiseline pretvaraju u energiju, ali za ovaj proces je potrebna glukoza koju organizam dobija iz hrane (krava mora unijeti dovoljno hrane u nerazgrađenom skrobu jer jetra treba glukozu koju dobija iz propionata, a on se sintetiše u buragu iz nerazgrađenog skroba).

Ukoliko krava ne unosi dovoljno hrane (nedostatak glukoze), u jetri će se slobodne masne kiseline pretvoriti u ketonska tijela. Kada se nivo propionata u jetri poveća, smanjuje se nedostatak energije i dolazi do povećanja aktivnosti životinja, kao i poboljšanja apetita, a time i veće proizvodnje mlijeka.

Prevencija i liječenje

Liječenje je usmjereno na uspostavljanje normalnog nivoa glukoze i smanjenje ketonskih tijela. Peroralno se daju preteče ugljenih hidrata (propilen-glikol, propionat, glicerol) ili se intravenski daje otopina dekstroze, uz vitamin B1 i vitamin C intramuskularno. Kod ketoze koja se javlja 1-2 nedjelje po teljenju preporučuje se davanje inzulina koji zaustavlja mobilizaciju masti i ketogenezu.

Važnije od liječenja je sprečavanje nastanka ketoze:

  • Osigurajte kravama odgovarajuće obroke u periodu oko telenja
  • Uz ukusnu, svježu i čistu hranu, osigurajte dovoljno svježe vode za piće
  • Osigurajte kravama hranu bogatu nerazgrađenim skrobom
  • Ako se propionat ne može osigurati hranom, preventivno dajte kravi oralno propilen-glikol
  • Hranom osigurajte količinu kobalta iz kojeg preživari mogu stvoriti vitamin B-12, bitan za sprečavanje ketoze
  • Ne izlažite krave stresu
  • Ako uočite prve znake bolesti, odmah pozovite veterinara.

Piše: Stefan Moravski

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like