KOKCIDIOZA TELADI

U sklopu terenskih posjeta u prethodnom period, kod tri velika, vrlo ozbiljna proizvodjača tovne junadi, primjećen je identičan problem sa tovnim materijalom, koji je na farme došao iz uvoza. Naime, kod teladi starih ¾ mjeseca, došlo je do pojave krvavog proljeva, koji je u konačnici rezultirao smrtnim ishodom, većeg ili manjeg broja teladi.

U konsultaciji sa našom Farmofit stručnom službom i vanjskim saradnicima sa Fakulteta veterinarske medicine iz Beograda, utvrdili smo da se radi o KOKCIDIOZI teladi. Kakva je to bolest kokcidioza teladi, kako se prenosi i koje su mjere u suzbijanju, odnosno liječenju?

Kokcidioza je parazitska bolest koja se javlja u svim oblicima uzgoja goveda, a najčešće pogađa telad u starosti do nekoliko mjeseci, odnosno do jedne godine starosti. Uzrokuje je crijevni parazit (protozoa) iz roda Eimeria, a dovodi do teških oštećenja sluznice probavnog sistema, što se manifestuje proljevom, krvlju u stolici, dehidracijom, te uginućem teladi zbog sekundarnih (bakterijskih) infekcija.

Telad koja preboli ovu bolest, u prosjeku je oko 30 kg lakša od nezaražene teladi. Oboljela telad ima proljev koji najčešće sadrži manje ili više krvi, ukočenog je pogleda, zadnji dio tijela uprljan je tekućim izmetom, ne jede, mršava je i dehidrirana (upale oči, suha koža i njuška). Kasnije se javlja i povišena tjelesna temperatura koja pred kraj života naglo pada. Sigurna dijagnoza bolesti postavlja se koprološkom pretragom (pretragom izmeta). Pretraga traje jedan do najviše dva dana i potpuno je pouzdana, ako su uzorci uzeti pravilno.

Liječenje se provodi aplikacijom antikokcijskih sredstava nakon postavljanja sigurne dijagnoze, nadomještanjem tekućine (infuzija) te potpornom terapijom, a prema potrebi i aplikacijom antibiotika. Na kraju, važno je naglasiti kako bi “osnova liječenja” ipak trebala prevencija nastanka bolesti.

Prevencija bolesti svodi se na higijensko držanje i njegovanje oteljene teladi. Telad mora primiti kolostrum što je moguće prije nakon rođenja. Telad bi trebalo držati u zasebnim prostorijama, odvojenu od odraslih životinja u što manjim skupinama, u pravilu u istim starosnim kategorijama. Ukoliko se pojavi sumnja na kokcidiozu, iskljuciti kontakt izmedju oboljelih i zdravih životinja koje se nalaze u drugim objektima.

 

dipl.ing.poljoprivrede za animalnu proizvodnju Srđan Savić

Komercijalni savjetnik u FSH Farmofit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like